



RISE/EFTS Joint International Workshop on Software Engineering for Resilient Systems

November 17-19, 2008

Newcastle upon Tyne (UK)

Workshop Program

PROGRAM CHAIRS Nicolas Guelfi Henry Muccini Patrizio Pelliccione Alexander Romanovsky

November 17, 2008

```
Welcome and introduction by the chairs
  → 13:30 - 13:45 (15 min)
  Nicolas Guelfi (University of Luxembourg, LUXEMBOURG)
  Henry Muccini (University of L'Aquila, ITALY)
  Patrizio Pelliccione (University of L'Aquila, ITALY)
  Alexander Romanovsky (Newcastle University, UK)
Keynote Talk 1 - chair: Alexander Romanovsky
  → 13:45 - 15:00 (1 hour + 15 min)
  "System Complexity, Dependability and Failures"
  Brian Randell
  → 15:00 - 15:30 (30 min)
Coffee break
```

Technical session: Architectures and modelling - chair: Paris Avgeriou

→ 15:30 - 16:00 (30 min) "A Resilient Architecture for DHT-based Distributed Collaborative Environments" Simone Cirani, Natalya Fedotova, Luca Veltri

→ 16:00 - 16:30 (30 min) "Incorporating Fault Tolerance Tactics in Software Architecture Patterns" Neil Harrison, Paris Avgeriou

→ 16:30 - 17:00 (30 min)
"Addressing Degraded Service Outcomes and Exceptional Modes of Operation in Behavioural Models"
Sadaf Mustafiz, Jörg Kienzle, Andrey Berlizev

```
Discussion
```

→ 17:00 - 17:30 (30 min)

Day-1 Close

November 18, 2008

Technical session: Mobility - chair: Giovanna di Marzo

→ 11:00 - 11:30 (30 min)

"An Integrated Framework for the Dependability Evaluation of Distributed Mobile Applications" Máté Kovács, Paolo Lollini, István Majzik, Andrea Bondavalli → 11:30 - 12:00 (30 min) "Formal development of cooperative exception handling for mobile agent systems" Linas Laibinis, Elena Troubitsyna, Alexei Iliasov, Alexander Romanovsky Discussion → 12:00 - 12:30 (30 min) → 12:30 - 14:00 Lunch Experience/Industry session - chair: Patrizio Pelliccione → 14:00 - 14:30 (30 min) "The Threat of Uncertainty in Service-Oriented Architecture" Anatoliy Gorbenko, Vyacheslav Kharchenko, Olga Tarasyuk, Yuhui Chen, Alexander Romanovsky → 14:30 - 15:00 (30 min) "Experiences in Engineering Active Replication into a Traditional Three-tiered Client-server System" Gabriel Zenarosa, Soumya Simanta → 15:00 - 15:30 (30 min) "Supporting Resilience in Air Traffic Management" Massimo Felici, Valentino Meduri, Alessandra Tedeschi, Carlo Riccucci → 15:30 - 16:00 (30 min) Coffee break PhD Forum papers: session 1 - chair: Henry Muccini → 16:00 - 16:30 (30 min) "Development of a Formalism for Modelling and Analysis of Dynamic Reconfiguration of Dependable Real-Time Systems: A Technical Diary" Anirban Bhattacharyya, John Fitzgerald

→ 16:30 - 17:00 (30 min) "RPL: A Policy Language For Dynamic Reconfiguration" Richard Payne

Discussion

→ 17:00 - 17:30 (30 min)

Serene Social Program
→ 19:30
SERENE dinner at the Grainger Rooms
The Grainger Rooms
7 Higham Place
Newcastle-Upon-Tyne
NE1 8AF

Day-2 Close

November 19, 2008

Technical session: Construction of and reasoning about resilient systems - chair: Alexander Romanovsky

→ 9:00 - 9:30 (30 min) "An Evolving Hierarchical & Modular Approach to Resilient Software" Fernando Barros

→ 9:30 - 10:00 (30 min)

"Towards Reasoning about Teleo-Reactive Programs for Robust Real-Time Systems" Ian Hayes

PhD Forum papers: session 2 - chair: Nicolas Guelfi

→ 11:00 - 11:30 (30 min) "A Reconfigurable Component Model Using Reflection" James Hawthorne, Richard Anthony

→ 11:30 - 12:00 (30 min) "Resilience through Dynamic Reconfiguration in Agent Systems" Ilya Lopatkin

→ 12:00 - 12:30 (30 min)
"Extended Exceptions for Contingencies" Thorsten van Ellen, Wilhelm Hasselbring

Project papers - chair: John Fitzgerald

→ 12:30 - 12:50 (20 min) "DEPLOY: Industrial Deployment of Advanced System Engineering Methods for High Productivity and Dependability" Alexander Romanovsky

→ 12:50 - 13:10 (20 min)
"Services for Fault-Tolerant Conflict Resolution in Air Traffic Management"
Henrique Moniz, Paolo Masci, Alessandra Tedeschi

Discussion

→ 13:10 - 13:30 (20 min)

Day-3 Close

Wrap up